lt en de

„Kodėl silose reikia naudoti pieno rūgšties bakterijas“

Prieš dvi savaites ūkininkams surengusi konfrenciją apie karvių produktyvumo didinimą, šįkart bendrovė „DeLaval" pakvietė juos į dar vieną šviečiamąjį renginį Agroakademijoje - apie siloso gamybą. (...).Pirmajame pranešime apie inovatyvias silosavimo technologijas ir siloso konservantus, Ch. Ohlsonas akcentavo, kad dėl žalingų mikroorganizmų silosas, tapęs mažos maistinės vertės pašaru, neužtikrina ūkiui ekonominės grąžos. Svarbiausieji tų mikroorganizmų - grybai (mielės ir pelėsis), kenkiantys fermentacijai ir siloso kokybei. Todėl norint turėti kokybišką silosą, būtina laikytis tam tikrų principų: užtikrinti anaerobines sąlygas, o tai, pasak mokslininko, praktiškai padaryti nėra lengva, nors teoriškai skamba gana paprastai; užauginti aukštos kokybės javus ir juos laiku nukulti; greitai sumažinti pH kiekį silose (tam labai padeda natūralus priedas „Feedtech", į kurį dedamos pieno rūgšties bakterijos ir fermentai), kad žalingi mikroorganizmai negalėtų daugintis, o pieno rūgšties bakterijos auga ir esant žemam pH; padidinti osmosinį slėgį, o tam padeda žolės vytimas. „Derinant pH ir osmosinį slėgį užtikrinama siloso kokybė", - teigė Ch. Ohlsonas.

Kodėl silose reikia naudoti pieno rūgšties bakterijas? Jos padeda valdyti fermentacijos procesą ir nugalėti kitas bakterijas. Be to, mažina šilumą silose,  t. y. - mažina grybų augimą, klostridijų kiekį, sausųjų medžiagų (SM) nuostolį ir gerina siloso kokybę. Daugeliu atveju temperatūra kyla sausame silose, kaitimas, pasak pranešėjo, labiau būdingas kukurūzų silosui (...).

 

„Manoukis.lt“, 2014 m. kovo 21 d. (http://manoukis.lt/naujienos/renginiai/18318-kodel-silose-reikia-naudoti-pieno-rugsties-bakterijas)





© 2022 UAB "PIENAS LT"