lt en de

„ŽŪK „Pienas LT“ pradėjo perdirbti ekologišką pieną

Nuo  šių metų spalio mėnesio „Pienas LT“ gamykla  pradėjo perdirbti ekologišką pieną ir gaminti ekologiškus pieno baltymo produktus. Rugpjūtį pradėjusi ruoštis šiems pokyčiams, įmonė prieš savaitę gavo specialius šią veiklą patvirtinančius dokumentus iš VšĮ „Ekoagros“.

 VšĮ „Ekoagros“ išduotas sertifikatas ŽŪK „Pienas LT“ bendruomenei yra aukštas įvertinimas. Jis reiškia, kad įmonė yra patikimas pieno supirkėjas ir perdirbėjas, sąžiningai vykdo įsipareigojimus. Tuo pačiu šis įvertinimas įmonei reiškia ir didesnę atsakomybę, kadangi patikrų  ir auditų skaičius išaugs.

Daugiau apie šią naujieną kalbame su ŽŪK „Pienas LT“ generaliniu direktoriumi Mantu Rudaičiu.

  • Kodėl „Pienas LT“ nusprendė perdirbti ekologišką pieną?

Nuolat ieškome galimybių pasiūlyti naujų produktų pasaulinei funkcinio maisto rinkai ir efektyviai išnaudoti gamyklos modernią įrangą. Matydami ekologiškos pieno baltymų produkcijos rinkoje nišą, nusprendėme papildomai vystyti ir šią kryptį, kuri leistų sukurti papildomą pridėtinę vertę kokybiškai pieno žaliavai. Šiuo projektu nuosekliai įgyvendiname mūsų misiją – gauti kuo daugiau naudos mūsų kooperatyvo nariams.  

-              Kokius pokyčius įgyvendino įmonė, kad perdirbtų ekologišką pieną? Kiek investicijų pareikalavo ši naujovė? 

Iš esmės papildomų investicijų šis projektas iš mūsų nepareikalavo. Kad galėtumėme priimti ir perdirbti ekologišką pieno žaliavą, atlikome organizacinius pokyčius gamybos ir kokybės valdymo sistemose.

Kita vertus, atlikome tokių investicijų, kurios nematuojamos pinigais. Ruošdamiesi šiam projektui mes mobilizavome savo komandą ir sustiprinome profesines kompetencijas, būtinas priimant ir perdirbant ekologišką pieno žaliavą. Apmokėme darbuotojus ir integravome specialias procedūras gamyboje. Turime būti pasiruošę papildomoms patikroms bet kuriuo metu.     

Ekologiškus pieno baltymų produktus ir grietinėlę naudos ekologiškų pieno produktų ir funkcinio maisto gamintojai. Šiame versle nepakanka viena sertifikato – svarbu partnerių sąžiningumas ir pasitikėjimas.

-              Kur planuojate gauti ekologiško pieno žaliavos? Ar jį supirksime tik iš kooperatyvo narių, ar ieškosime ir komercinių tiekėjų?

Ekologiškos žaliavos tiekimą planuojame ir iš mūsų kooperatyvo narių, ir iš komercinių tiekėjų. Didžioji jų dalis bus Lietuvos gamintojai, tačiau taip pat neatsisakome minties tokios žaliavos prisitraukti ir iš kaimyninių šalių.

-              Ką ir kiek gaminsime iš ekologiško pieno žaliavos? Ar jau įvertinote rinkos poreikį pieno baltymų produktams iš ekologiškos pieno žaliavos?

Iš ekologiško pieno gaminsime visą mūsų perdirbimo įmonės gaminamų produktų paletę. Pirmosios partijos jau pagamintos. Užklausų iš klientų mūsų produkcijai jau gavome, tačiau kontraktų kol kas neturime. Tikslesni kiekiai paaiškės po šį mėnesį vyksiančių parodų, kuriose mes jau dalyvausime kaip ekologiškos produkcijos gamintojas. Po parodų planuojame, kad potencialūs klientai pas mus įmonėje atliks auditus ir testuos mūsų pagamintus ekologiškus produktus. Tik tuomet jau galime tikėtis ir ilgalaikių kontraktų.

Šiandien dar sudėtinga pasakyti, kurią ekologiškų pieno baltymų produktų rinkos dalį užimsime. Visi mūsų klientai yra užsienyje, tačiau neplanuojame apsiriboti tik viena rinka.

Sužinokite daugiau

  • Ką reiškia ekologija? Ar gali ekologiškas produktas būti masiškai gaminamas? Kas ir kaip nustato ekologiškumą ir ženklina?

Ekologiškas pieno baltymų produktas – tai visų pirma ekologiškas pienas, melžiamas ekologiškai ūkininkaujančiuose ūkiuose. Juose karvės laisvai ganosi, ėda ekologiškus pašarus – ekologiškai auginamą pievų žolę. Tokius ūkius ir juose melžiamą pieną stebi ir sertifikuoja VšĮ „Ekoagros“.

Lietuvoje vykdyti ekologinės gamybos kontrolės ir sertifikavimo darbus pagal Ekologinio žemės ūkio taisyklių reikalavimus pavesta tik VšĮ „Ekoagros“. Šie reikalavimai skelbia, kad ekologiškais produktais laikomi tik sertifikuoti žemės ūkio ir maisto produktai, auginami, perdirbami, ženklinami ir realizuojami pagal griežtas taisykles.

Ekologiški produktai kontroliuojami „nuo lauko iki stalo“, yra saugūs žmogui ir gamtai. Siekiant užtikrinti, kad sertifikuotas produktas atitiktų visus ekologiškumo kriterijus, nuolatos tikrinamos visos gamybos stadijos – nuo žaliavos auginimo iki galutinio produkto supakavimo. Tokie maisto produktai skirti šiuolaikiškiems reikliems vartotojams, kurie ne tik vertina maisto skonio savybes, bet ir jaučia poreikį rinktis saugų maistą bei sveiką gyvenseną.

Perdirbant ekologišką pieną, taikomi ypač griežti reikalavimai gamintojui. Ekologiškų produktų gamyba turi būti atskirta nuo kitų produktų gamybos. Produktai praeina atskiras sertifikavimo procedūras. Gaminant ekologiškus maisto produktus draudžiama naudoti sintetines chemines medžiagas, hormonus ar antibiotikus. Be to, stebima, ar ekologiška žaliava, iš kurios gaminami maisto produktai, nėra genetiškai modifikuoti.

Ekologiškų pieno baltymų sudėtyje yra tik ekologiškas sertifikuotas pienas.  Terminas „ekologiškas“ įteisina šią savybę pagal Europos Sąjungos reglamentą 2092/91/EEB ir Lietuvos įstatymus. Ekologiškų produktų ženklinimą reglamentuoja Europos Sąjungos (ES) ir nacionaliniai teisės aktai. ES yra vieninga rinka, reikalavimai vienodi ir ekologinės gamybos logotipas vienas

„Pienas LT“ didžiuojasi, kad pradėjo gaminti ekologiškus pieno baltymų produktus ir grietinėlę. Siekiame numatyti modernaus vartotojo ateities poreikius šiandien, todėl gaminame inovatyvius funkcinius produktus kuriančiam pasauliui.





© 2014 UAB "PIENAS LT"